Основні переваги і недоліки автоматичних коробок передач

лизинг

Купуючи машину багато майбутніх автовласники стикаються з проблемою вибору, яку коробку передач повинен мати автомобіль? Одних цілком влаштовує традиційна «механіка», тобто механічна КПП, інші ж вважають, що «автомат», тобто автоматична коробка передач (АКПП), набагато зручніше. Не важко здогадатися, що, якщо вибір був би однозначним, то і такого б питання не виникало. Дійсно, і «механіка» і «автомат» мають свої переваги і недоліки. Давайте спробуємо розібратися в цьому питанні.
Почнемо з «автоматів». Отже, основна перевага АКПП, це комфортність управління такою коробкою передач, а значить і самим автомобілем. З такою коробкою навіть початківець водій відчуває себе впевненіше на дорозі, менше втомлюється, йому практично не доводиться відволікатися від керування авто, для того щоб своєчасно перемикати передачі, включати і вимикати зчеплення, стежити за оборотами двигуна і т.п. В результаті підвищується безпека руху. Також, автомобілі з АКПП більш плавно рушають з місця, але ж у новачків такий маневр на автомобілях з механічною КПП часто викликає труднощі. Ще один «плюс» АКПП, це менший знос двигуна, так як «автомат» в деякій мірі згладжує помилки водія, захищаючи мотор від перевантаження. Справа в тому, що АКПП самостійно, в автоматичному режимі підбирає оптимальну в даний момент передачу і вчасно її включає. У машин, оснащених АКПП найкраща пасивна безпека. Так, машина з такою коробкою передач заведеться, тільки якщо ручка селектора буде в положенні «Р» або «N». Це зроблено для того, щоб не допустити «стрибка» авто, якщо ручка селектора залишилася в положенні «D» або «R». Крім того, у водія не вийде витягти ключ із замка запалювання, поки він не переведе важіль в положення «Р», таке рішення не дасть мимовільно покотитися автомобілю. Ще одна перевага автомобілів з АКПП, це хороша прохідність, особливо по піску, бруду і снігу. Справа в тому, що коробка «автомат» передає крутний момент від двигуна до коліс досить плавно, а на деяких «автоматах» включається режим анти пробуксовки ведучих коліс. Також завдяки «розумній» АКПП практично виключається можливість випадкової зупинки двигуна.
Як бачите, коробки «автомати» мають чимало переваг, але, потрібно поговорити і про недоліки. Для багатьох автомобілістів, в першу чергу, це буде ціна. Зазвичай автомобілі, оснащені АКПП коштують дорожче таких же авто з «механікою». Також, автомобілі з АКПП мають високий витрата палива, в порівнянні з машинами, оснащеними механічними КПП. «Автомати» вимагають більш ретельного догляду, і контролю за їх станом. Особливо це стосується своєчасної заміни масла і його якості. Масляний фільтр і масло, а вірніше спеціальну рідину ATF, доведеться міняти частіше, ніж на “механіці”, приблизно через кожні 70-80 тисяч кілометрів пробігу. АКПП має досить складну конструкцію, тому ремонт таких коробок передач буде коштувати дорожче, ніж ремонт «механіки». Причому не на кожній СТО візьмуться за ремонт АКПП, так як для такої роботи потрібні кваліфіковані фахівці, а також відповідне обладнання. Ще одним з недоліків «автоматів» слід назвати зниження динамічних характеристик автомобіля. Розганяються автомобілі з АКПП повільніше, ніж такі ж авто з «механікою», втім, для звичайних водіїв це буде не дуже помітно. Експлуатація машин з АКПП в зимовий період також має свої нюанси, наприклад, якщо машина «села» в заметі, то виїхати «в розкачку», як на машині з механічною КПП не вдасться. За слизькій дорозі і льоду пересуватися на машині з «автоматом» так само складніше. Завести двигун «з штовхача» також не вийде, так як в автомобілях з автоматичними коробками передач немає жорсткого зв’язку між силовою установкою і колесами. Крім того, буксирувати автомобіль з АКПП в разі несправності потрібно дуже обережно, зі швидкістю не більше 40 кілометрів на годину, а найкраще скористатися послугами евакуатора.
Отже, що можна сказати, підбиваючи підсумок? Машина з «автоматом» підійде водіям, для яких комфорт і зручність керування автомобілем більш важливий, ніж ціна машини. Автомобіль з АКПП дуже зручний для новачків і для водіїв, яким частіше доводиться їздити в місті з його частими пробками. Взагалі ж, машин з АКПП з’являється все більше, з огляду на тенденції, що намітилася в автомобілебудуванні тенденції до максимального спрощення процесом управління авто. Хто знає, можливо, що скоро машини з «механікою» взагалі перестануть випускатися?

 

Автор: Сергей Филатов

Оставте отзыв

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.