Кредитні відносини тоді і зараз, частина 2

kredit_relationship

Сьогодні ми продовжимо розглядати еволюцію боргових взаємин населення та чого очікувати в майбутньому. Перша частина тут

“Взуттєві” ломбарди індустріальної епохи

У XIX столітті, в місці з масштабною урбанізацією, ломбарди стали, популярними у робітничого класу. Роботяги в заставу віддавали свої “парадні черевики”, а перед вихідними знову викуповували їх. В цей же період починають з’являтися організації, які збирали інформацію про підприємства та торговців мають намір взяти кредит.

До цього часу, шанс отримати кредит, залежав від зовнішнього вигляду позичальника. Або ж сусід ділився жменею зерна, але розраховуючи на відсоток від збору врожаю.

Покровитель ломбардної справи

28 вересня, вважають днем пам’яті французького монаха-місіонера Бернардина Фельтр. Живучи в XV столітті, він, за останні тільки 10 років життя, заснував 30 кас допомоги бідному населенню. Вони, так само надавали послугу кредитування, а так само оцінка майна. Перша каса відкрилася в італійському місті Перуджа. Монах ще в XVIII столітті, був зарахований до лику святих, але так і не був канонізований.

Існували навіть спеціальні в’язниці, куди кредитор міг посадити розорився позичальника.

Боргова яма?

Це зараз таким терміном позначають неможливість позичальника платити за рахунками і наступні, штрафи, пені, санкції банку. А в Стародавньому Римі, боржника, в прямому сенсі на 1 місяць садили в яму. Після якого, бідолаха, або виплачував позику або ж домовлявся з кредитором. У гіршому випадку ставав рабом останнього. Пізніше почали будувати так звані боргові тюрми, в які могли помістити і всю сім’ю боржника.

XXI століття принесло безготівкові розрахунки, і можливість отримати миттєвий кредит за паспортом. Мікрокредити, останнім часом, стали дуже популярні у населення. Це й не дивно, адже сервіс кредити онлайн, не зобов’язує позичальника, приходити в фінансову структуру, досить зібрати, мінімальний пакет обов’язкових документів, таких як:

  • Фото паспорта
  • Інн код
  • Заповнити анкетні дані
  • Користуватись коштами

Спеціально написаний алгоритм обробляє, в тому числі і заповнені поля анкети. Враховується й те, що інформація в анкеті може бути недостовірною. І приймає рішення про видачу коштів. Онлайн кредитування стало популярним, завдяки:

  • Зручності
  • Мінімум вимог
  • Часто, лояльним ставленням до позичальника (право нескінченної пролонгації, можливість відстрочити платежі по кредиту і т.д.)
  • Невеликими відсотками в діапазоні, від 0% до 1%
  • Кредитор зобов’язаний відкрити всю інформацію про себе, вказувати всі умови, додаткові комісії, які можливо приховати

Як будуть давати гроші в борг у майбутньому

У зв’язку, з неминучими змінами клімату нашої планети і закликами, почати виробляти екологічно чисту електроенергію, ідея перевести всі фінансові операції в безготівковий розрахунок є логічним та економічно обґрунтованим кроком. Папір для грошей виготовляється спеціальний, який не зноситься за короткий термін. Різні ступені захисту банкноти від підробок, додайте дороге виробництво компонентів для друкування грошей, яке так само забруднює навколишнє середовище. Все показує, що виробництво національної валюти, кожній країні світу обходитися недешево.

Криптовалюта показали свою ефективність, тільки відсутність центрального регулятора на ринку електронних грошей, робить інвестиції в цю сферу ризикованими і відлякує багатьох інвесторів.

 

Оставте отзыв

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.