Кредитні відносини тоді і зараз

kredit_v_zaem1

Цікаве поєднання. На жаль, в XXI столітті, ці слова, антоніми. Але на зорі зародження торговельних відносин людства, одночасно з’явилися і боргові. Наші предки, давали гроші в борг, тільки тим кому довіряли.

Кредитую – довіряю?

“Сreditum” c латині перекладається, як “він вірить”, значить позику за невелику винагороду. “Creditum”, або позика походить з іншого слова латиниці “credere” – вірити. Спочатку, кредит, видавали тільки близького кола спілкування, або тим хто мав значний “авторитет” серед місцевого, словами яких можна вірити.

Кредитування, має на увазі виплату коштів, під умову. Як домовитеся, у когось і під чесне. У важкі часи, такі ж і звичаї. Не маючи заможного кола спілкування, середньостатистичний житель стародавнього світу, потрапляючи в період невдач, запросто міг не вижити.

Факти про кредити

Кредитування населення, з’явилося, ще за часів Стародавнього Єгипту і Китаю, понад три тисячі років тому. В ті часи, торгівля велася, виключно бартером – натуральним товарообміном або послуг. Перші монети з’явилися, в Китаї, більше двох тисяч років тому. Стародавні використовували, як гроші, багато предметів:

  • шматки кольорових металів, або руди
  • дорогоцінні камені
  • худобу

Так само, відомо, про рабовласницьких ринках Античного світу та Епохи Середньовіччя, де люди були звичайним платіжним засобом. В економічній сфері, кредит – це поставка фінансів, товарів або послуг на відстрочений платіж. Перший платіжний засіб з’явилося, згідно з історією, в державі Лідія, в 650 м до н.е. Це були невеликі шматочки сплаву золота з сріблом, після чого боргові відносини вийшли на новий рівень.

До появи ломбардів, послугу позики надавали лихварі, під божевільний відсоток. Їх діяльність призвела до економічного краху ремісників і торговців багатьох країн. Ситуація склалася настільки критичною, що впливова на той момент церква почала боротися зі свавіллям.

До XVII сторіччя, популярність ломбардів досягла такої позначки, що наприклад, в німецькому Кельні прийняли закон, що забороняє закласти останню сорочку і штани, що б не ходити в непристойному вигляді по вулицях.

А чи знали ви, що б організувати експедицію Колумба, Королева Іспанії, в 1492 році заклала свої скарби, що б покрити витрати експедиції.

Валюта древньої Русі

В епоху до становлення держави, платіжним засобом стародавнього населення України, були:

  • Хутра на півночі
  • Худоба на півдні

Перша монета Київської Русі була викарбувана за князя Володимира, називалася гривня. Всього в період давньоруської держави, існувало 3 платіжні одиниці:

  1. Основна монета із золота – гривня
  2. Срібло високої проби
  3. Хуни – срібло гіршої якості

Кредити на Русі

У Київській Русі, кредитні угоди відігравали значну роль, особливо в зовнішній торгівлі. Так в “Руській правді” особлива увага приділялася відсотку від позики. Максимальна ставка була місячною і дозволялася в період 4 місяці, в період від чотирьох місяців до року, ставка становила “третину року”. Максимальна ставка дорівнювала одному року і умови виконання договору обговорювалися окремо.

далі буде…

Оставте отзыв

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.