Банкам доведеться несолодко … Або нездійсненні вимоги НБУ.

Банкам придется несладко...Или невыполнимые требования НБУ.

Нац.банк Ураїни поставив складне завдання перед керівництвом банку, після прийняття заходів по підтримці банків і економіки на час введеного локдауна і карантину.

Тепер банки не повинні піднімати процентні ставки, при цьому спростити умови для позичальників з важкими кредитами.

Економіст Оксана Чепіжко повідомила це в коментарі GolosUA.

«НБУ поставив перед заміщають банками непросте завдання: провести реструктуризацію таким чином, щоб: 1. Пом’якшити вплив коронокрізіса і локдауна на фінансовий стан позичальників, і не погіршити умови кредитування, зокрема, підвищити ефективні процентні ставки по кредитах.

Але, з іншого боку, така реструктуризація не повинна створювати для банків ризиків втрати капіталу. З усіх можливих видів реструктуризації тільки відстрочка погашення поточних платежів по кредиту (так звані «кредитні канікули») більш-менш відповідає таким умовам. Тому що інші види реструктуризації, такі як часткове прощення боргу або зниження процентних ставок по кредитах, приведуть до збитків банків і зменшення капіталу, відповідно », – сказав економіст.

У той же час О. Чепіжко зазначив, що при введенні кредитних канікул для клієнтів буде дуже важливо, щоб банки врахували, що клієнтам-позичальникам буде потрібен час для відновлення платоспроможності.

«При застосуванні кредитних канікул відразу виникає кілька важливих питань.

Наприклад, на який період банки повинні пропонувати своїм клієнтам пільговий період? Тому що, не дивлячись на те, що блокада вводиться на певний строк, до 24 січня бізнесу і фізичним особам доведеться набагато довше справлятися з її наслідками і відновлювати платоспроможність, щоб мати можливість почати обслуговування кредитів стандартним способом. Більш того, це явно не останній такий блок (і не перший).

Щоб не переживати про приховані платежі і підвищених відсотках, беріть кредит у перевірених МФО. У нас на сайті ви можете взяти кредит-онлайн з миттєвим виводом на карту.

Звичайно, такий кредитний відпустку варто робити на тривалий термін, від 3 місяців і більше. Але, як досвідчений банкір, відразу зауважу, що будь-яка затримка планових платежів, не кажучи вже про борги, вкрай негативно позначається на фінансовій дисципліні позичальників і на загальному рівні простроченої позики в банках. З чисто психологічної точки зору дуже складно змусити себе віддати частину свого бюджету кредитору, якщо ви звикли повністю використовувати його для власних потреб », – сказав економіст.

Автор: Сергей Филатов

Оставте отзыв

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.