Чому так і не запрацювали дешеві кредити і іпотека під 10%. Частина 2

курс валют

У попередній статті ми детально розглянули причини через які 10-процентна ставка по іпотеці може і не запрацювати в термін. Сьогодні поговоримо про широко відомі дешеві кредити від нового уряду України, про те, чому вони не стали популярні у підприємців.

Рятівні гроші для малого бізнесу в період карантину

Ще в середині зими, президент Зеленський підписав закон про дешеві кредити для населення України. Закон мав на увазі вихід частини економіки з тіні. Адже він дозволяв багатьом підприємцям отримати стартовий капітал, створити тисячі робочих місць. Вперше відсотки під такі кредити були істотно нижче, ніж пропонували державні та комерційні банки за всю історію незалежності України.

Після введення жорсткого карантину влада розраховувала на дешеві кредити як на допомогу малому і середньому бізнесу, що постраждав від пандемії. Для цього навіть почали створювати нові програми, наприклад, “Нові гроші”, і запропонували нульову процентну ставку на період карантинних обмежень. Але в наших реаліях вийшло зовсім не так, як планувала влада.

Скільки підприємців вже скористалися програмою 5-7-9

Два тижні тому, Міністерство фінансів відзвітувало, скільки доступних кредитів було видано населенню. За 100 днів послугою скористалися на сумму 283 мільйони гривень, було видано 462 кредита. Це дуже невелика кількість, згідно з опитування проведеного на початку року. Тоді Європейська Бізнес Асоціація поцікавилася у представників малого бізнесу щодо бажання в них прийняти участь в даній програмі. “За” збільшення свого фінансування висловилися 53% опитаних. На той час уже було подано:

  • 8014 заявок від діючих підприємців;
  • 6561 від бажаючих почати свою справу.

До 15 травня відхилили 1241 заявки. Серед причин відмови були: необгрунтовані бізнес-плани, недостатня кредитоспроможність, погана репутація.

З 462 схвалених заявок найбільше позик було видано в галузі:

  • сільського господарства (57%);
  • торгівлі і виробництва (17%);
  • промисловості (6%).

Які банки беруть участь в програмі, і чому банкіри не хочуть ризикувати

Найбільш за все кредитів видано державними банками:

  • Укргазбанк – 170;
  • Приватбанк – 145;
  • Ощадбанк – 140.

Кількість виданих позик кажуть, що в день оформлялося близько 4-5 договорів.

Комерційні банки неохоче йдуть на співпрацю. Причиною служать ризики кредитування. Адже держава обіцяє банкірам покрити різницю між ринковими і пільговими відсотком. А про компенсації при несплаті за позикою не йдеться.

Де зараз отримати доступні кредити будь-якому громадянину

Отримати позику під низькі відсотки можливо, якщо вивчити послуги автоломбарду в Україні. Вони здійснюють широкий спектр фінансових операцій, як кредит під заставу авто з правом водіння, так і викуп елітних автомобілів, скориставшись послугою, терміновий автовикуп, наприклад. Такі ж організації можуть видати приватний кредит під заставу нерухомості або здійснити викуп авто після дтп у Києві.

Оставте отзыв

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.