Нова партія – нові податки. Які зміни нас очікують

Курс доллара, евро, рубля к гривне на 13 октября 2021 года в Украине

«Нова влада прийшла, нові податкові зміни принесла» або оповідь про те, що готують депутати партії «Слуга народу» в податковому законодавству, щоб середній і великий бізнес менше ухилявся від податків.

На даний момент йде обговорення 7 податкових новацій. Навіщо вони і яку мету переслідують?

Ідеї ​​поновлення податкової системи націлені на ухилення від податків фізліцмі-підприємцями і для тих, хто широко використовує касові апарати і для боротьби з «сірим» імпортом.

Попередня інформація свідчить, що 5 з 7 ідеї збираються внести як законопроекти в перші дні роботи нового парламенту, а саме з 29 серпня.

Які вони, 5 нових податкових ідей

  1. Оподаткування самозайнятих – репетитори, водії, фрілансери «у вільному польоті», няні і т.д. Тут ідея полягає в оподаткуванні за кожну надану послугу, без реєстрації ФОПа. Тобто, людина платить фіксовану суму тільки тоді, коли надає послуги. Якщо немає роботи – не платіть податки. Цілком практично.
  2. Збираються впровадити цифрові РРО. А саме – касові апарати в смартфонах і планшетах, фіскальні чеки – на звичайних принтерах. У ногу з технологіями, так би мовити.
  3. Такі популярні «кешбек» для покупців, яким продавець не видає фіскальний чек або ж підробляє його. Якщо таке відбувається, то за бажанням зможете звернутися в податкову, яка в свою чергу буде штрафувати торговця в сумі 200% від суми покупки, 100% з яких отримуєте ви.
  4. Реєстрація товарно-транспортних накладних для ризикових груп товарів – пшениця, горішки, метали або металопрокат, ліки та побутова техніка. Це стосується імпорту, навіть якщо підприємство, яке імпортує товар не є платником ПДВ. Таким чином збираються боротися з сірим і чорним імпортом, а саме, кінцевими бенефіціарами.
  5. Підвищити мінімальну ставку на «земельний податок» до 0,8% і впровадити таке поняття як «безумовний дохід» від обробки земельних ділянок площею від 2 га. Геть чорну оренду землі! Боротьба з тими ситуаціями, коли безпосередній власник земельної ділянки де-юре не обробляє землю і нічого за неї не платить, хоча по факту ту саму землю орендували великі агрофірми і використовують її.

Новые налоги для бизнеса

А які ж 2 інші ідеї «Слуги народу»? Вони ще знаходяться на стадії обговорення.

  1. Третя група єдиноплатникам, готуйтеся! Підвищення ставки третин групи до 8% протягом 2-х років в замін на скасування обов’язкового ЄСВ. У третій групі працюють в основному ФОПи ресторани, юридичні фірми та IT-сфера.
  2. Змінити критерії обов’язкового використання РРО. Використовувати торговельну квадратуру замість оборотів. Ідея полягає проти продавців, які занижують свої дійсні обертів, щоб не показати податкової реальну картину прибутковості бізнесу.

Автор: Сергей Филатов

Оставте отзыв

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.