Купівля житла на вторинному ринку

курс валют

Найголовнішу увагу при покупці житла на вторинному ринку слід приділити документам. Але також важливо познайомитися з майбутніми сусідами та перевірити законність здійснених перепланувань. Розглянемо основні помилки, яких припускаються покупці, щоб ви могли їх уникнути.

Головна помилка – неправильне визначення ціни на нерухомість. Якщо покупець погано орієнтується у вартості квартир, він ризикує суттєво переплатити при покупці.

Друга помилка – неправильне визначення стану квартири. Якщо нерухомість продається за свідомо заниженою вартістю, швидше за все, вона має якийсь прихований дефект або якісь проблеми в документах.

Потрібно подумати і про ремонт, його вартість. Багатьом квартирам потрібно вирівнювати стіни, міняти електрику, сантехніку. При цьому варто врахувати не лише вартість ремонту, а й час, який на нього буде витрачено. Найчастіше розрахунки показують, що вигідніше придбати житло вже зі свіжим ремонтом.

Наступна помилка покупця – недостатня перевірка квартири у юридичному плані. Люди довірливі. Прийшли, подивилися, деякі навіть документи не надто уважно вивчають. Вірять … А потрібно оформити угоду нотаріально, внести всі дані в електронні реєстри, все задокументувати. Іноді прямо у нотаріуса виявляється, що квартира у заставі або була куплена в іпотеку, а отже, продавати її без згоди банку категорично заборонено. Угода зривається. Але це на краще. А от якщо купити таке майно без достатньої перевірки, рано чи пізно по свої гроші прийдуть кредитори, і тоді пояснювати їм щось буде безглуздо.

Які документи потрібно перевірити

Щоб переконатися у прозорості майбутньої угоди, покупцеві слід перевірити у продавця такі документи:

  • документ, за яким квартира передавалася у власність (приватизація, купівля-продаж, дарування та ін.);
  • документи продавця. Якщо іноземець – посвідка на проживання. Якщо є діти – свідоцтво про народження, щоб переконатися, що вони досягли 14-річчя. Якщо діти молодші, потрібні дозволи органів опіки проведення угоди;
  • св-во про право власності або витяг з ЄДРП/ЄДРН, що підтверджує держреєстрацію права власності;
  • домову книгу або витяг з неї, щоб переконатися у правильності відомостей про прописані;
  • довідка, що за квартплатою немає боргів;
  • згода (нотаріально засвідчена) чоловіка (дружини) на правочин або пайовиків, якщо квартира оформлена на кілька осіб;
  • довідки з нарко- та психдиспансеру про те, що продавець не перебуває на обліку.

Якщо квартира отримана у спадок, не завадить вивчити родинні зв’язки продавця та колишнього власника. Іноді племінники оформлюють право власності раніше за рідних дітей, продають, а після угода оспорюється в суді і покупець залишається у великих збитках. Не варто лякатися. Це стандартна процедура. Адже купується квартира-будинок, а не якась дрібниця на ринку. Краще перестрахуватися.

Медпрацівникам та членам їхніх сімей рекомендуємо прочитати цю статтю.

1 Комментарий

  1. Виталий сказав:

    Добрый вечер. Скажите, а договор, который подписан просто между людьми, с копиями паспортов, кодов. Он будет действителен? У нотариуса недешево.

Оставте отзыв

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.