Автострахування в Україні

Автостраховка

Страховка автомобіля в Україні є декількох видів: Автоцивілка (ОСАГО), КАСКО, Зелена карта (Green Card) і додаткове страхування відповідальності автовласника (ДЦВ).

ОСАГО (автоцивілка)

Страховий поліс обов’язкового страхування автоцивільної відповідальності закріплений Законом України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власних наземних транспортних засобів».

Що дає автоцивілка?

При покупці автомобільного страхового поліса водії транспорту знімають з себе відповідальність за матеріальні збитки при ДТП постраждалій стороні, в загальній сумі не перевищує страхової суми.

Максимальна страхова сума / ліміт становить:

100 000 гривень за шкоду заподіяну майну потерпілій стороні;

200 000 гривен за шкоду завдану життю і здоров’ю потерпілого.

ОСАГО необхідна для наступного транспорту:

  • Легковий автомобіль
  • Мотоцикл
  • Автобус
  • Причіп
  • Вантажний транспорт

Вищезазначеним законом також закріплено порядок вартості поліса автоцивілки. Сума ОСАГО розраховується з наступних показників: тип транспортного засобу і об’єм двигуна, місце реєстрації транспорту, стаж водія, відсутність або наявність страхових випадків, сфера використання та термін дії поліса.

ОСАГО автоцивилка

КАСКО

КАСКО або комплексне автомобільне страхування, крім відповідальності – саме так називається страховий поліс, який передбачає страхування будь-якого виду транспортного засобу від збитку, розкрадання або викрадення.

Навіщо потрібно КАСКО?

Страховий поліс КАСКО використовують як додаткову страховку при збиток, особливо при ДТП.

У чому відмінність КАСКО від ОСАГО?

Автоцивілка передбачає собою страхування транспорту і відшкодування збитку тільки постраждалій стороні. А КАСКО відшкодовує збитки не тільки потерпілій стороні, але і винуватцю дорожньо-транспортної пригоди.

За страховим договором КАСКО страхова компанія відшкодовує кошти на ремонт і відновлення рухомого майна або компенсує вартість у випадках викрадення або повного знищення автомобіля (Приклад, пожежа або утоплениками).

КАСКО є добровільним видом страхування, який купують ті, хто не хоче витрачати час і зайві гроші на вирішення виниклих проблем.

Вартість КАСКО

Ціна на додатковий страховий поліс автотранспорту залежить від марки і моделі автомобіля, стажу водія, основних умов за договором страхування.

Страховка авто КАСКО

Зелена карта

Green Card (Зелена карта) – міжнародне ОСАГО, що діє в країнах-учасницях (Європа і частина Близького Сходу). Грін карта обов’язкове для поїздок за кордон на власному транспорті. В першу чергу, страховка на авто для виїзду за кордон потрібна щоб ви перетнули митницю, так як пересування на транспорті в країнах-учасницях без страховки заборонено. По-друге, страхова компанія відшкодує збитки, в разі якщо за кордоном ви потрапили в ДТП. Іноземці вирішують все відшкодування через компанії-посередників.

Принаймні Ви зможете бути впевнені, що на відпочинку Вам не доведеться терміново шукати гроші, адже страховий поліс Грін карта перекриє всі збитки і витрати пов’язані з збитком транспортного засобу, іншого майна, життя і здоров’я третіх осіб і які постраждали внаслідок ДТП в Європі.

На який транспорт поширюється Green Card?

Зелена карта обов’язкове для виїзду за кордон легкових автомобілів, мототранспорту, автобуса і вантажівок, а також на вантажні причепи та напівпричепи.

Вартість грін карти залежить від марки і моделі транспорту, а також від терміну дії страховки.

Зелена карта обов’язкове для в’їзду в наступні країни-учасники:

Австрія, Албанія, Андорра, Бельгія, Болгарія, Боснія-Герцеговина, Великобританія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Ізраїль, Іран, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Люксембург, Македонія, Мальта, Марокко, Молдова, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Росія, Румунія, Словаччина, Словенія, Туніс, Туреччина, Україна, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чеська Республіка, Швейцарія, Швеція, Естонія.

Я купив авто з Європи або пригнав з Америки, мені потрібна Грін Карта?

Так, за законодавством, до моменту реєстрації автомобіля купленого за кордоном (Європа, США), потрібен сертифікат Зеленої карти. Будь-яка страхова компанія зобов’язана страхувати транспорт на іноземних номерах. Відповідно і вартість міжнародного ОСАГО коштує на порядок дорожче в Україні.

Якщо ви купили бляху, але вона без страховки або Зеленої Карти, в разі зупинки транспорту поліцією, Вам зобов’язані будуть виписати штраф. Уникайте зайвих витрат і купуйте Грін карту на автомобіль з Європи і США вчасно!

Зеленая карта

Автор: Сергей Филатов

Оставте отзыв

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.